De Australian Labradoodle

 

De Australian Labradoodle heeft een vriendelijk karakter, is sociaal, aanhankelijk, intelligent, opgewekt en een echte gezinshond. De naam Labradoodle is ontstaan door eerst een Labrador Retriever (intelligent, behendig en zachtaardig) en een standaard Poedel (trouw, intelligent en 'will to please") te kruisen. Door een kritische fokprogramma met infusies van andere rassen zoals de kleine Poedel, Cocker Spaniel en Engelse Cocker Spaniel is de Australian Labradoodle ontstaan.

 

De FCI (fédération Cynologique Internationale) is een wereldwijd overkoepelend orgaan op het gebied van rashonden. Deze organisatie erkent de Australian Labradoodle helaas niet als rashond, maar al onze Doodles hebben uiteraard wel een stamboom van de WALA (Worldwide Australian Labradoodle Association).

VACHT 

De Australian Labradoodle is een hond met een doorgroeiende vacht. Dit houdt in dat de Doodle vacht langer in de groei fase zit dan de vacht van andere honden. De Doodle verliest daarom geen haar (alleen tijdens het borstelen) en dus ook weinig tot geen huidschilfers. Ze verspreiden dus minder allergenen (stoffen die een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken van het immuunsysteem) dan andere rashonden. Vandaar dat de Australian Labradoodle een hypoallergene hond is, want hypo betekent minder en is dus uitermate geschikt voor mensen met een allergie. 98% van de mensen met een allergie voor honden hebben geen allergische klachten wanneer zij in aanraking zijn gekomen met een Australian Labradoodle. De haren die wel loskomen blijven hangen in de vacht en worden pas verwijderd na de wekelijkse borstelbeurt. Het is dus belangenrijk om de Doodle de juiste vachtverzorging te geven. Een waterblazer raden wij daarom ook ten zeerste aan. Dit is een soort föhn om de hond op een gemakkelijke manier droog en schoon te blazen. Door tot op de de huid te blazen, verwijdert u ook het vuil en losse haren uit de vacht.    

Bij de Australian Labradoodle komen 2 vachttypen voor, namelijk de fleece vacht en de wol vacht. De fleece vacht is onder te verdelen in curly fleece en wavy fleece. Het bijzondere aan de vacht van de Doodle is deze geen ondervacht heeft. Doodles geven dus vrijwel geen geur af en verharen nagenoeg niet. Het unieke aan de Doodle vacht is dat de nieuwe vacht door de oude heen groeit en dit gaat hun hele leven door. Elk type vacht heeft zo zijn eigen uiterlijk en eigen manier van vachtverzorging nodig. 

VACHTKLEUREN EN NEUS

 

De Australian Labradoodle is er in verschillende kleuren: abrikoos, café, bruin (chocolade), karamel, crème, kalk, parchment, rood, zilver en zwart. Sommige Doodle zijn parti. Dit houdt in dat ze tweekleurig zijn. Het pigment (neus) is zwart of leverkleurig. Doodles met zwart pigment hebben vaak zwarte of bruine ogen. Doodles met leverkleurig pigment hebben licht bruine ogen en soms met een beetje groen erin. Sommige Doodles hebben een "winterneus". Er verschijnt dan een lichtere streep op de neus en dit heeft te maken met het stofje tyrosinase. Dat speelt een rol bij de aanmaak van pigment en werkt bij koudere temperaturen, dus in de winter, minder goed. 

AFMETING EN GEWICHT

 

 De mini Labradoodle heeft een schofthoogte van 35cm tot 43cm en weegt tussen 7kg-13kg

De medium Labradoodle heeft een schofthoogte van 43cm tot 53 cm en weegt tussen 14kg-23kg

 De standaard Labradoodle heeft een schofthoogte van 53cm tot 63 cm en weegt tussen 24kg-30kg